Nie działa? Zainstaluj DevalVR, QT lub Flash  polski English Feed RSSŚledź nas na TwitterzeŚledź na Pintereście
Szukaj w panoramach:
»
Obiad w restauracji La Canonica w zaułku koło placu Santa Maria in Trastevere na rzymskim Zatybrzu. 
Kliknij, by zobaczyć tę panoramę w nowym oknie na pełnym ekranie
Obiad w restauracji La Canonica w zaułku koło placu Santa Maria in Trastevere na rzymskim Zatybrzu.

Na talerzach specjalności kuchni rzymskiej: kurczak z papryką, coda alla vaccinara czyli ogon wołowy duszony z warzywami, oraz carciofi alla romana czyli duszone karczochy.
• Dodano do galerii Rozmiar: 3,3 MBWyświetleń: 4157 (#1464)
Ristorante la Canonica de Checchino na ZatybrzuPolski akcent na Zatybrzu :)Gdzieś na Zatybrzu
Najoryginalniejsze lody, jakie jedliśmy w Rzymie: Il Gelato Bistrò przy Circonvallazione Trionfale w dzielnicy Cipro. 
Kliknij, by zobaczyć tę panoramę w nowym oknie na pełnym ekranie
Najoryginalniejsze lody, jakie jedliśmy w Rzymie: Il Gelato Bistrò przy Circonvallazione Trionfale w dzielnicy Cipro.

Na pierwszy ogień poszła gorgonzola i słodka papryka; widząc, że nam smakuje, pan doniósł nam jeszcze z zaplecza przygotowywane na nowy sezon gałki grzybowe i czarnooliwkowe... Niam niam niam.
• Dodano do galerii Rozmiar: 2,0 MBWyświetleń: 2427 (#2162)
Il Gelato Bistrò, RzymIl Gelato Bistrò, Rzym
Niepozorne Pizzarium w rzymskiej dzielnicy Cipro jest kierowane przez Gabriela Bonciego, ochrzczonego przez amerykańskiego Vogue'a "Michałem Aniołem pizzy". 
Kliknij, by zobaczyć tę panoramę w nowym oknie na pełnym ekranie
Niepozorne Pizzarium w rzymskiej dzielnicy Cipro jest kierowane przez Gabriela Bonciego, ochrzczonego przez amerykańskiego Vogue'a "Michałem Aniołem pizzy".
• Dodano do galerii Rozmiar: 3,2 MBWyświetleń: 1766 (#2404)
Pizzarium
Ostia Antica: wnętrze knajpy z czasów rzymskich. 
Kliknij, by zobaczyć tę panoramę w nowym oknie na pełnym ekranie
Ostia Antica: wnętrze knajpy z czasów rzymskich.

W "Thermopolium", dogodnie położonym w pobliżu forum, serwowano gorące jadło i napoje. W centrum znajdowała się lada barowa z półkami i zlewami do zmywania naczyń, a z prawej - kuchnia z piecem i miejscem na przechowywanie zastawy. Z tyłu był mały dziedziniec z fontanną i ławkami dla klientów.
• Dodano do galerii Rozmiar: 4,6 MBWyświetleń: 2329 (#2207)
Ostia Antica
Na obiad świeżutkie pizze w L'Antica Pizzeria da Michele w Neapolu. 
Kliknij, by zobaczyć tę panoramę w nowym oknie na pełnym ekranie
Na obiad świeżutkie pizze w L'Antica Pizzeria da Michele w Neapolu.

Lokal zyskał ogólnoświatową sławę, gdy opisała go Elizabeth Gilbert w kobiecym bestsellerze Jedz, módl się, kochaj, zekranizowanym później z Julią Roberts w roli głównej: "Giovanni mówił mi o tej pizzerii z takim namaszczeniem i przejęciem, jakby mnie wprowadzał do jakiegoś tajnego stowarzyszenia. Wcisnął mi w dłoń karteczkę z adresem i oświadczył z głęboką ufnością: „Idź, proszę, do tej pizzerii. Zamów pizzę margherita z podwójną mozzarellą. Jeśli będąc w Neapolu, nie zjesz tej pizzy, to proszę, nigdy się przede mną do tego nie przyznawaj”. [...]

Pizzeria da Michele to niewielki lokal, z dwiema salami i rozpalonym cały czas piecem. Jakiś kwadrans drogi z dworca kolejowego, w deszczu, ale nie należy zwracać na to uwagi, tylko po prostu iść. Trzeba tam być w miarę wcześnie, ponieważ później zdarza się, że brakuje im ciasta, co może złamać człowiekowi serce. Około pierwszej na ulicach wokół pizzerii tłoczą się neapolitańczycy, którzy starają się wepchnąć do środka z taką energią, jakby walczyli o miejsce w łodzi ratunkowej. Nie ma żadnego menu. Podają tu pizzę w dwóch odmianach - zwyczajną i z podwójnym serem. Żadnego tam newage’owego, wtórnego dziadostwa w stylu południowokalifornijskim, oliwki-plus-suszone-na-słońcu-pomidory. Ciasto, co stwierdzam w połowie posiłku, w smaku bardziej przypomina indyjski nan niż jakąkolwiek pizzę, którą w życiu jadłam. Jest miękkie, ciągnie się i ugina, a jednocześnie jest niewiarygodnie cienkie. Zawsze myślałam, że jeśli chodzi o ciasto pizzy, to mamy tylko taki wybór - cienkie i chrupkie albo grube i wiotkie. Skąd mogłam wiedzieć, że istnieje na świecie ciasto, które po upieczeniu jest i cienkie, i wiotkie? Wielkie nieba! Cienkie, wiotkie, mocne, kleiste, pyszne, ciągnące się, pikantne, co tu dużo mówić: pizzowy raj." (tłum. Marta Jabłońska-Majchrzak, Poznań 2007)

Autorka mija się z prawdą pod jednym co najmniej względem: podają tu, i owszem, dwie odmiany pizzy, tyle że są to marinara (sos, czosnek, oregano, bez sera!) i klasyczna margherita (sos, bazylia, mozzarella), i to tą drugą można zamówić z podwójnym serem.

• Dodano do galerii Rozmiar: 2,2 MBWyświetleń: 4478 (#1281)
Julia Roberts wciąga pizzę w Da Michele (Jedz, módl się, kochaj; Sony Pictures)Pizzeria da MichelePizzeria da MichelePizzeria da MichelePizzeria da Michele
Strona
1 2 3 4 5 6
Pokaż lokalizację wszystkich panoram
Losowa panorama
Kontakt
Zainteresowany?
Napisz maila na adres
panoramy@zbooy.pl
Najnowszy komentarz
Środa, 13 października 2010: Cel naziemny na poligonie lotniczym Axalp-Ebenfluh w Alpach Szwajcarskich tuż po zakończeniu pierwszego dnia corocznych ćwiczeń Axalp 2010
Poligon Axalp-Ebenfluh (2)
1st you have made so good and nice pictures of the airshow. 2nd I cant believe what you are holding there in front of a sign saying not to touch any remainings of ammo. How stupid (sorry) is this? Its dangerous, look at the one whos holding the yellow shell, this is most prob a HEI round; because of people like you, all the show get more and more restricted. Can you imagine what it means [...] (Andy)
© Szymon "Zbooy" Madej
2005–2017