Nie działa? Zainstaluj DevalVR, QT lub Flash  polski English Feed RSSŚledź nas na TwitterzeŚledź na Pintereście
Szukaj w panoramach:
»
Na obiad świeżutkie pizze w L'Antica Pizzeria da Michele w Neapolu. 
Kliknij, by zobaczyć tę panoramę w nowym oknie na pełnym ekranie
Na obiad świeżutkie pizze w L'Antica Pizzeria da Michele w Neapolu.

Lokal zyskał ogólnoświatową sławę, gdy opisała go Elizabeth Gilbert w kobiecym bestsellerze Jedz, módl się, kochaj, zekranizowanym później z Julią Roberts w roli głównej: "Giovanni mówił mi o tej pizzerii z takim namaszczeniem i przejęciem, jakby mnie wprowadzał do jakiegoś tajnego stowarzyszenia. Wcisnął mi w dłoń karteczkę z adresem i oświadczył z głęboką ufnością: „Idź, proszę, do tej pizzerii. Zamów pizzę margherita z podwójną mozzarellą. Jeśli będąc w Neapolu, nie zjesz tej pizzy, to proszę, nigdy się przede mną do tego nie przyznawaj”. [...]

Pizzeria da Michele to niewielki lokal, z dwiema salami i rozpalonym cały czas piecem. Jakiś kwadrans drogi z dworca kolejowego, w deszczu, ale nie należy zwracać na to uwagi, tylko po prostu iść. Trzeba tam być w miarę wcześnie, ponieważ później zdarza się, że brakuje im ciasta, co może złamać człowiekowi serce. Około pierwszej na ulicach wokół pizzerii tłoczą się neapolitańczycy, którzy starają się wepchnąć do środka z taką energią, jakby walczyli o miejsce w łodzi ratunkowej. Nie ma żadnego menu. Podają tu pizzę w dwóch odmianach - zwyczajną i z podwójnym serem. Żadnego tam newage’owego, wtórnego dziadostwa w stylu południowokalifornijskim, oliwki-plus-suszone-na-słońcu-pomidory. Ciasto, co stwierdzam w połowie posiłku, w smaku bardziej przypomina indyjski nan niż jakąkolwiek pizzę, którą w życiu jadłam. Jest miękkie, ciągnie się i ugina, a jednocześnie jest niewiarygodnie cienkie. Zawsze myślałam, że jeśli chodzi o ciasto pizzy, to mamy tylko taki wybór - cienkie i chrupkie albo grube i wiotkie. Skąd mogłam wiedzieć, że istnieje na świecie ciasto, które po upieczeniu jest i cienkie, i wiotkie? Wielkie nieba! Cienkie, wiotkie, mocne, kleiste, pyszne, ciągnące się, pikantne, co tu dużo mówić: pizzowy raj." (tłum. Marta Jabłońska-Majchrzak, Poznań 2007)

Autorka mija się z prawdą pod jednym co najmniej względem: podają tu, i owszem, dwie odmiany pizzy, tyle że są to marinara (sos, czosnek, oregano, bez sera!) i klasyczna margherita (sos, bazylia, mozzarella), i to tą drugą można zamówić z podwójnym serem.

• Dodano do galerii Rozmiar: 2,2 MBWyświetleń: 4413 (#1278)
Julia Roberts wciąga pizzę w Da Michele (Jedz, módl się, kochaj; Sony Pictures)Pizzeria da MichelePizzeria da MichelePizzeria da MichelePizzeria da Michele
Pokaż lokalizację wszystkich panoram
Kontakt
Zainteresowany?
Napisz maila na adres
panoramy@zbooy.pl
© Szymon "Zbooy" Madej
2005–2017